teisipäev, 10. juuni 2014

Kivid. Jaad ehk jadeiit.


jaad(jadeiit)/jade(jadeite)/жад(жадеит)


Jaad on värvigammalt rohelisest mustani, poolläbipaistev ilma kihistusteta silikaat. Jaadi keemiliseks valemiks võib olla NaAlSi2O6 või Na(Al,Fe3+)Si2O6. Värviandvaks koostisosaks kivis on raud. Peamised leiukohad asuvad Hiinas, Jaapanis, Birmas, Tiibetis ja Mehhikos.

NaAlSi2O6, M1 tähistab alumiiniumiooni, M2 naatriumiooni


Kivi nimi tuleneb hispaaniakeelsest sõnast piedra de ijada, mis tähendab küljekivi. Kui hispaanlased jõudsid Lõuna-Ameerikasse, said nad teada, et jaadi kasutatakse peamiselt neeruhaiguste ravimiseks.

Jaadi rahustavad võnkumised mõjuvad tasakaalustavalt kogu inimese organismile. Kosutab neere, südant, vereringet (tasakaalustab arteriaalset vererõhku, mis alandab tundlikkust ilmamuutuste suhtes), ja närvisüsteemi. Mõjub soodsalt rasestumisele, kui see on psüühiliste blokkide tõttu pärsitud.

Kuulub maagilisemate kivide hulka, mõjutades nii elusat kui elutut loodust. Jaadi tuleks kanda kindlasti vastu keha, riiete all. Sobib väga hästi mõtluskiviks, tuues endaga kaasa hingelise rõõmu ja rahulolu, tasakaalustades ja värskendades mõttetegevust ning tundeilma.

Parandab meeleolu ja väljendusvõimet, andes kasutajale tagasi isikupära ja võime armastada. Mõjuväljas on ühinenud naiselik tundlikkus ja võime elada iseenese ning loodusega harmoonias.


Kannab endas väga tihendatud energiat, jäädes sealjuures püsivaks ja tasakaalustatuks. Sobib maaharijatele, soodustab taimede kasvu. Läänes arvatakse, et jaad suurendab sissetulekuid ja kindlustab majaduslikku edu. Idamaades aga leitakse, et kivi pikendavat inimese eluiga ning andvat talle juurde tarkust.

Jaad on tugev ja sitke kivi. Sellest valmistati relvi ja tööriistu juba ürgajal. Vana-Hiinas oli jaad pärli järel tähtsuselt teine kivi. Hiinlased nimetasid seda jyks ja kivi sümboliseeris viit voorust: mõõdukust, õiglust, tarkust, kaastunnet ja vaprust. Voorused kehastusid Jaadikeisris, kes oli keskseks kultusobjektiks. Kõrgekvaliteedilist läbikumavat rohelist jaadi kutstakse tänapäevani keisrijaadiks, sest see oli viimase Hiina keisri lemmikkivi.

Jaadikeiser Yuhuang Dadi


Jaadi tuntakse juba umbes 7000 aastat, kuid alles 1863. aastal märgati, et ta esindab kahte erinevat mineraali, mida hakati nimetama jadeiidiks ja nefriidiks.

Jadeiit


Nefriit


Jaad on õnnetooja. Annab sisemist tugevust aidates saada selleks, kes tegelikult oled. Suurendab õiglust, hoolivust ja armastust. Toob harmooniat ja selgust, tasakaalustab energiavälja. Vabastab negatiivsusest ja ärritusest. Soodustab viljakust, tasakaalustab kehavedelikke ja happe-aluse tasakaalu. Hea neerudele, neerupealistele, põrnale ja rakkudele üldse.

Jaadi võib asetada mitmele tšakrale. Näiteks viljatuse puhul kõige alumisele, migreeni ja peavalude korral laubatšakrale, voolmete, seedehäirete ja maohädade leevendamiseks asetatakse jaad päikesepõimikule, neeruhaiguste ja -voolmete puhul pannakse jaad valutavale kohale, kõige parem kui mõlemale neerule korraga.

Jaad on Veenuse, Kuu ja Saturni mõjude all, esindab Maa stiihiat. Sobib väga hästi Neitsile ja teistele maa-märkidele (Sõnn, Kaljukits), kuid on soodne ka Kaaludele ja Vähile.

Kasutatud kirjandus:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar