esmaspäev, 9. juuni 2014

Kivid. Topaas.


topaas/topaz/топаз

Topaas on suure kõvadusega fluori ja alumiiniumi silikaat, millel on keeruline koostis. Topaasi keemiline valem on Al2SiO4(F,OH)2. Topaasi kõvadus on 8. Enamasti kollane. Kollase kivina esinevaid topaase nimetatakse ka vääristopaasideks.


Topaas on saanud oma nime Punases meres asuva Topazose saare järgi, kust seda muinasajal olevat leitud. Usutakse aga, et topaasiks peeti ekslikult hoopis oliviini ja krüsoberülli, mida võib saarelt leida. Nimetust arvatakse pärinevat ka sanskritikeelsest sõnast "tuli", mis võib olla tingitud kivi väga tugevast läikest. Keskajal kutsuti eksitavalt topaasiks ükskõik millist kollast kalliskivi. Egiptuses sümboliseeris Päikest ning oli päikesejumal Ra kivi. On ehtinud paljude kuningate kroone ning andnud valitsejatele tarkust. Kuulub tänapäevalgi mitme riigi kroonjuveelide hulka.

Rootsi kuningaperele kuuluvad topaasist ehted


Topaas on läbipaistev ning võib esineda mitmetes värvitoonides, näiteks sinakana, kollasena, roosana, punasena, oranžina, violetsena, rohekana, pruunina, isegi mitmevärvilisena. Võib esineda kassisilmaefekti.

Kassisilmaefekt 


Tänapäeval on topaas hinnaline väärisikivi, millele omistatakse ka maagilist jõudu. Sobib hästi üleväsimuse ja närvivapustuste puhul, sest see leevendab närvilisust. Topaas ravib maksa ning seda on kasutatud ka silmahaiguste ja katku ravimiseks. Naistele annab ilu ja viljakust, meestele tarkust, suuremeelsust ja mõistust. Topaas vabastab inimese ka ohtlikest kirgedest. Meeletasandil soodustab uute ideede omaksvõtmist ja annab juurde tarkust. Kujutab valguse poole sirutuvat teadvust. Topaasi kiuline struktuur aitab kuldset tarkuse valgust kehasse kanaliseerida, selleks sobib kõige paremini püramiidikujuline kivi, mida tuleks kanda kaelas tipp allapoole. Avardab meelt, tugevdab närvisüsteemi. Topaasi vahendatud energia mõjub kehale värskendavalt mis aitab kaasa kandja huumoritaju, rõõmu ja optimismi suurenemisele. Kaitseb vaenlaste eest, aitab eristada tõelisi sõpru lipitsejatest.

Kollane topaas
Psühholoogide ja hüpnotisööride kivi, millega saab mõjutada teisi inimesi. Elurõõmu ja seesmise rikkuse sümbol, kiirgab kehasse soojust ja valgust ning ravib masendust. Aitab unistustel täituda ning toob edu ettevõtmistes.

Sinine topaas
Aitab kaasa üleloomulike võimete vallandumisele, annab rahu.



Roosa topaas
Mõjub hellusele ja õiglustundele.



Roheline topaas
Suurendab andestamise ja kaastundevõimet.



Värvitu topaas
Aitab suhelda loodusvaimude ja devadega (vaimsed jõud looduse taga), puhastab meelt ja mõtteid.



Topaas on väga hea kivi vähile ja skorpionile. Skorpioni tähtkujus sündinute kivi, annab neile armastust ja truud sõprust, sümboliseerib heategusid ja arukust.

Lisa:

Oliviin 


Krüsoberüll



Kasutatud materjalid: 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar