teisipäev, 10. juuni 2014

Kivid. Jaspis.


jaspis/jasper/яшма


Jaspis on ränidioksiidist kivi, peitkristalliline kvarts. Läbipaistmatu, tavaliselt laiguline või triibuline. Võib esineda kõikvõimalikes värvitoonides, levinumad on punane, pruun ja kollakas. Trigonaalne, kõvadus 6,5-7.


Juba vanad kreeklased võtsid kasutusele nimetuse "jaspis". Nimetus tuleneb kreeka keelsest sõnast jaspis või pärsia keelsest sõnast ysam. Antiikajal valmistati sellest pitsateid ja amulette. Rooma ülikutele kuulunud graveeritud jaspissõrmuseid on leitud Vesuuvi laava alla mattunud linnade varemetest.

Punast jaspist peeti seksuaalsust suurendavaks ning ka tasakaalustavaks kiviks. Antiikaja arstid Galenos ja Dioskorides soovitasid sünnitavatel naistel verejooksu peatamiseks reite külge jaspisetükikesi siduda. Kivi kaitses ka skorpionite, nakkus- ja kopsuhaiguste eest.

Jaspis on aeglaste võngetega kivi ning toimib ka peamiselt füüsilisel tasandil. Muudab keha energiavoolu ühtlasemaks ja avab ummistusi, mis avalduvad tavaliselt krampide ja lihaste kanguse kujul. Ärritumise korral on loomulik energiavool häiritud ning me peame pingutama ja oma jõudu raiskama.


Jaspis on tuntud kui "ülim toitja" ning see hoiab ja toetab kandjat stressirohketel aegadel, ühendades tervikuks elu kõik erinevad aspektid.  Kivi soodustab šamaanirännakuid, pendliga töötamist ja unenägude meeldejätmist. Kaitset pakkudes kogub kivi endasse negatiivse energia, viib füüsilise, emotsionaal- ja mentaalkeha eeterkehaga vastavusse. Tagab otsusekindluse kõigis püüdlustes, andes julgust probleemidele enesekindlalt vastu seista ja enda suhtes ausaks jääda. On toeks olukordades, kus konflikt on vältimatu. Kivi soodustab kiiret mõttetegevust, parandab organisatoorseid võimeid, ergutab kujutlusvõimet ning aitab ideedel realiseeruda.

Esindab maa elementi, avab keha maa jõule - Maaema kingitusele. Kui laseme maa energial oma kehasse kanduda, siis keha lõdevstub ja energiavoog tasakaalustub.

Jaspis kujutab aeglast ja kindlat edasiminekut. Lõdvestav energia aitab alustatut lõpule viia ja keskenduda korraga ühele asjale. Sobib hästi neile, kes otsivad oma kohta elus ja tahavad kindlalt kahe jalaga maa peal seista.

Jaspise erimite kohta on käibel palju erinevaid nimetusi vastavalt nende värvile, väliskujule ja leiukohale.

Sebrajaspis on musta-valgetriibuline Lõuna-Aafrika kivi.


Maastikujaspise pind meenutab maastikku.


Kirju- ja vöötjaspis on kirjud.


Kunstlikult roheliseks värvitud jaspist nimetatakse praseemiks.


Siniseks värvitud jaspist nimetatakse Šveitsi lapiseks, sest sellega jäljendatakse lasuriiti (lapis lazurit).


Bretšastanud jaspis (hematiidisoontega jaspis) on suurepärane abiline leidmaks emotsionaalset tasakaalu, soodustab mõtteselgust ning aitab vabaneda üleliigsest energiast pea piirkonnas. (ingl. k. breccia jasper)


Kambaba japsis on suurepärane kaitsekivi nii tavamaailmas kui ka astraaltasandil rändajatele. Rahustab meelt ja võimendab rahutunnet. Sobib hästi tervendamiseks, võimas maandav kivi. Hirmude vähendaja, eneseusalduse tõstja, inspireerija, julgustaja. Parandab suhteid teiste inimestega ning aitab saada ühendusse sisemise tarkusega. Füüsilisel tasandil aitab kehal vitamiine ja mineraale assimileerida. Aitab näha aurasid ning saada ühendust Akašši kroonikatega. Tugevdab immuunsüsteemi, toetab rakkude taastumisprotsessi.


Leopardinaha jaspis seab jalule tasakaalu valguse ja pimeduse vahel, aitab mõista, et tumedus on vaid valguse täiendpool, mitte vaenlane. Kujumuutjate kivi, aitab liikuda maailmade vahel. Toetab sisemise juhtimise kuulamist ja järgimist, aitab vabaks saada välistest mõjutustest. Toetab tervena püsimist, tugevdab keha loomulikku vastupanuvõimet.


Merekarbi marmor-jaspis ühendab endas marmori ja jaspise omadused. Kivi on pärit Hiinast, sisuliselt on tegemist marmoriga.


Mookaiit on üks japise erivormidest, mis loob tasakaalu sisemise ja välise kogemuse vahel. Annab mõlemat - nii soovi uute kogemuste järele kui ka sügava rahu, millega neid vastu võtta. Füüsiliselt stabiliseeriv kivi, toetab haavade paranemist ja puhastab verd.


Ookeanijaspis avastati Madagaskaril, kus seda kaevandatakse maa ja mere piiril. Väidetavalt on kivi seotud Atlantisega ning sisaldab endas iidseid müstilisi teadmisi. Mustrid kivil sümboliseerivad kõige omavahelist seotust. Rahustav ja toetav kivi.


Piltjaspis on eelkõige seotud Maa-Emaga ning vahendab meile Tema toetust, tervendust, nõuandeid ja kohalolekut. Kivi peal olevad "pildid" sisaldavad sõnumeid minevikust. Puhastab neere, leevendab hirme.


Sisemaa-jaspist kaevandatakse Austraalias. Kivi näitab meile, et paradiis pole midagi kauget ja kättesaamatut ning võimalik on taevast kogeda maa peal just nüüd ja praegu.


Punane jaspis kannab jaspise üldisi omadusi, aga pakub ka õrna stimulatsiooni maandades energiat ja aidates lahendada ülekohtuseid olukordi. Toob probleemid päevavalgele enne nende ägenemist. Suurepärane rahustav "murehelme", mida on hea peos hoida. Hoides padja all aitab paremini unenägusid meelde jätta. Stimuleerib juurtšakrat, puhastab ja stabiliseerib aurat, suunab negatiivsuse tagasi selle allikasse. Maandab seksuaalset agressiivsust, häälestab partnereid teineteisele, toetab tantristlikke seksuaalpraktikaid. 


Jaspis on Merkuuri, Jupiteri ja Prosepiina mõju all. Kõige sobivam kivi Jäärale, Skorpionile, Neitsile, Amburile ja Sõnnile. 

Seedehäirete ja maovaevuste korral asetage jaspis, mäekristall ja magnesiit 1dl veega täidetud klaasi, laske öösel seista ja jooge klaasi sisu hommikul tühja kõhuga ära. Peale iga ravijoogi valmistamist laadida voolava vee all maha. Ehtena kandmisel piisab mahalaadimisest 1-2 korda kuus ja päikese käes taastumisest. 


Kasutatud kirjandus: 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar