teisipäev, 17. juuni 2014

Kivid. Obsidiaan.


obsidiaan/obsidian/обсидиан


Obsidiaan on ränihapperikas vulkaaniline looduslik klaas. Läbipaistmatu või läbikumav. Must, rohekas või pruun. Amorfne, kõvadus 5-5,5.

Tähtsamad obsidiaani leiukohad asuvad Kreekas, Itaalias, Islandil, Mehhikos ja Ameerika Ühendriikides.


Obsidiaan leevendab nakkusi ja põletikke, kaitseb maohaavandite tekke eest. Uuendab rakkude teket, ergutab seedimist ning vereringet. Tugevdab lülisammast ja luid. Kiirgab elujõudu ja soojust, soodustab keskendumist. Koos mäekristalliga kaitseb negatiivsete mõjutuste eest, selitab emotsionaalseid ülepingeid. Hoiab raskete tagajärgedega tegude sooritamise eest, sest ei lase teha pattu.

Obsidiaan on vulkaaniline klaas, mis tekib peale vulkaanipurset, kui laava jahtub nii kiiresti, et selles leiduvad mineraalid ei jõua kristalliseeruda. Kivi sai omale nime roomlaselt Obsidianuselt, kes tõi selle Etioopiast Rooma. Obsidiaanist valmistati juba esiajal tööriistu ja relvi, sest selle kante sai lihvida nugateravaks. Põhja-Ameerika indiaanlased valmistasid sellest nooleotsi ja asteegid ohverdamisnuge, mida kasutati rituaalides ja usulistel toimingutel. Peruus on vanadest haudadaest leitud obsidiaanipeegleid, mida preestrid kasutasid ennustamisel.


Peegelsile obsidiaan

Läbikumavat obsidiaani nimetatakse ka apatši pisaraks. Indiaani legend räägib, kuidas kivi tekkis indiaaninaiste pisaratest, kui naised kuristikku kukkunud sõjamehi taga nutsid. Apatši pisar lohutab leinas, leevendab pikaaegset ülekohuta, aitab mõista ja ära tunda probleemide allikat ning toetab andestamist. Usutakse, et kivi poetab mureaegadel pisaraid. Kivi parandab C ja D-vitamiini omastamist, kõrvaldab kehast mürgid ning rahustab lihassperme.

Havailaste arvates kujutab koos laavaga maapinnale voolanud obsidiaan endast tulejumalanna Pele juukseid. Jumalanna kutsub surnud enda juurde tulemäe sisse ja saadab nende hinged koos laavaga uuesti maa peale.


Tulejumalanna Pele

Obsidiaan toimib kõige madalama energiakeskuse tasandil. Kivi imab endasse negatiivset energiat ja õpetab jagu saama isekusest. Kivi antud õppetund võib olla ootamatult võimas. Obsidiaan saadab oma kandja otse alateadliku meele piirkonda ning sunnib kõige sügavamatele hirmudele näkku vaatama.

Obsidiaan on muutumise ja uuestisünni kivi. Kivi sümboliseerib musta Toonela jõge, mille iga vaimusõdur peab ületama teel valguse poole. Sümboliseerib oma nõrkuste, segaste tunnete ja hirmudega kohtumist. Obsidiaani suurim and on see, et kivi annab inimesele võime iseendaga kohtumiseks ning õpetab, et valgusel ja pimedusel on üks algallikas.


Ben Garrison "The Swan of Tuonela" (eesti k. "Toonela luik") (2011) 

Kivi eemaldab kehast ja aurast kasutuks muutunud energia. Obsidiaaniga töötamisega kaasneb tavaliselt sisemise haavatuse kogemus. Tuttavast, kuid kasutuks muutunud energiast vabanemisel tekib tühjus, mis täitub varsti uue valguse ja jõuga.

Obsidiaan viib meie olemusest välja kurbuse, viha ja rahutuse. Kõigepealt võimendab kivi negatiivseid tundeid nii, et me saame need endale teadvustada ja positiivseks muuta.


Vulkaanilise päritolu tõttu on kivi plahvatuslik, kuid samas ka kaitsev. Käes tundub see soojana ning maandab kiiresti närvilisuse. Obsidiaan sobib neile, kes on valmis kohtuma oma pimeda poolega ja nägema vastandite olemuslikku ühtsust.

Apatši pisar on läbikumav must või pruun obsidiaan. Selle mõju on natuke leebem kui täiesti mustal kivil. Kasutatakse kaitseks. Apatši pisar leevendab kurbust ja aitab ületada meelepiire.


Apatši pisar

Hõbeobsidiaan sädeleb hõbedaselt. See on peegel, milles võib näha oma nägu. Hõbeobsidiaan aitab mõista probleemide tõelisi põhjuseid. Selle abiga saab luua aura ümber kaitsekihi.


Hõbeobsidiaan

Lumehelbeobsidiaanis on hallid või valged lumehelbeid meenutavad laigukesed. Sümboliseerib valguse ja pimeduse tasakaalu, loob silla meele vasturääkivuste vahele ja tasakaalustab mehelikku ja naiselikku poolust. Mõjult pehmem kui must obsidiaan.


Lumehelbeobsidiaan

Mahagonobsidiaanis on punakad suletised või laigud. Kivi mõju on soe ja sensuaalne. Aktiviseerib seksuaalsust ja elurõõmu.


Mahagonobsidiaan

Roheline obsidiaan puhastab aurat ja südant ning leevendab musta obsidiaani mõju. Suur osa rohelistest obsidiaanidest on kunstlikult värvitud.


Saint Helensi vulkaani tuhast pärinev roheline obsidiaan

Oliviin on seotud armastuse, pehmuse ja muredega. Harmoniseerib elu, teeb kandja sentimentaalsemaks, poeetilisemaks. Arendab pereliikmetevahelist hoolivustunnet, neutraliseerib tülisid ja konflikte.


Oliviin

Obsidiaan on Saturni, Uraani ja Päikese mõju all. Kõige parem Lõvile ja Amburile, kuid sobiv ka Skorpionile, Kaljukitsele, Kaksikule ja Veevalajale. Obsidiaan on soojuseandja, jalgade külmetamise korral võib mõlemasse sokki või kinga panna väikese kivi. Igapäevane taldade massaaž umbes 10 minuti vältel peaks viima sisemiste pingete lahenemiseni. Maagiline kivi, mille abil koondatakse astraalseid jõude. Kivi puhastab Maatähe tšakrat.

Saadaval toorkivina, lihvitud kividena, ripatsite ja muude ehetena. Voolava vee all puhastada iga jalamassaaži järel. Püsivalt mitte kanda, sest kivi võib oma ettevaatlikkusega kujundada inimesest argpüksi.

Kasutatud kirjandus: 

2 kommentaari: