teisipäev, 10. juuni 2014

Kivid. Lapis lazuli ehk lasuriit.


lasuriit/lapis lazuli/лапис лазули


Lapis lazuli on väävlisisaldusega naatrium-alumiiniumsilikaat. Erksinine läbipaistmatu kivi, milles võib olla valgeid kaltsiidijooni või kuldseid püriiditäppe. Kõvadus 5-5,5. Keemiline valem on (Na,Ca)8(AlSiO4)6(S,SO4,Cl)1-2. Kivi peamised leiukohad asuvad Tšiilis, Afganistanis, Birmas ja Venemaal (Baikali järve ümbrus).


Lapis lazuli tähendab taevassinist kivi. Kivi koosneb mitmetest mineraalidest, näiteks lasuriidist, auginiidist, sodaliidist, kaltsiidist ja sarvainest. Parimad kivid on ühtlase erksinise värviga ning neid leidub Afganistanis. Lõuna-Ameerika lapis lazulises on tavaliselt valged jooned. Vanasti peeti kuldseid püriiditäpikesi ehtsa lapise tunnuseks, kuid tänapäeval võib püriiti leida ka koopiatest.


Lasuriidi ajalugu on väga vana. Seda tunti Mehhikos, Egiptuses ja Atlantisel. Lapis lazulist sisaldavad sumerite valmistatud pitsatsilindrid ja jumalakujud on säilinud tänapäevani. Egiptuses oli lapis kuningate ja sisemise nägemise kivi ning seda võisid kanda ainult vaaraod ja ülempreestrid. Sellest valmistati ka skarabeuseid, mis sümboliseerisid igavest elu. Lapist austati nii väga, et sellel ei tohtinud olla rohkem kui üks omanik ja kandja surma korral pandi kivi talle hauda kaasa.


Lasuriiti mainitakse Euroopa ajalookirjanduses seoses Marco Polo reisidega. Polo käis 13.sajandil Afganistani ja Siberi lapis lazuli leiukohtades ja arvas nende vanuseks olevat tuhandeid aastaid. Siberist viidi kive Hiinasse ja Euroopasse, neist valmistati vaase ja iluesemeid. Ka Venemaa valitsejad pidasid lapisest väga lugu. Räägitakse, et Katariina Suur olevat oma ballisaali seinad lasknud katta lasuriidi ja merevaiguga. Jahvatatud lapis lazulit tunti ka ultramariini värvainena. Keskaegsetel maalidel leiduv taevassinine toon oli tihti saavutatud lasuriidist valmistatud ultramariiniga.

Johannes Vermeer "Tütarlaps pärlkõrvarõngaga" (1665)


Lasuriidile omistati igal pool tervendavaid ja puhastavaid omadusi. Andis meelerahu ja tasakaalu, ravis palavikku, verehaigusi ja lühinähelikkust. Egiptuses oli selle pulber mürkidele vastumürgiks. Indias tunti seda kaitsva kivina, lastele kingiti tihti sellega kaunistatud kaelaehteid. Leevendab neuralgiahooge, nahalööbeid, putukahammustusi, vähendab valusid ja turseid. Sobib kasutada kurgu-, mandlite ja kilpnäärmehaiguste korral, sest soodustab kopsude, vereringe ja lümfisõlmede talitlust. Alandab vererõhku, mistõttu peaksid kivi vältima madala vererõhuga inimesed. Vaigistab närvi- ja peavalusid. Annab elujõudu ja vähendab menstruatsioonivaevusi.

Sügav sinine kivil sümboliseerib kesköö vaikust ja kullavärviline püriit tarkust. Lasuriit on meele valgustumise kivi. Mõjub tugevalt ja läbitungivalt ning avad tee sisemaailma. Murrab meele püstitatud takistused ja avab alateadvuse väravad.

Lasuriit on alati olnud üksinduses elavate inimeste ja mediteerijate kivi, sest see suurendab meele jõudu ja aitab mõtted sissepoole pöörata. Vabastab meele vanadest mõttemallidest ja loob parema ühenduse tunnete ja mõtete vahele. Annab julgust unistuste teostamiseks. Õnne ja mängulisust soosiv kivi, mis aitab kaasa ootamatute plaanide ja kavatsuste täitumisele.


Kivi harmoniseerib kõigi energiakeskuste avanemist ja puhastab aurat karma koormast. Lasuriit aktiviseerib oma kandja vaimseid võimeid ja teadlikult kasutatuna loob ühenduse vaimsete õpetajatega.

Lasuriit on Veenuse ja Uraani ühenduse mõju all, sobivaim kivi Amburile, Veevalajale ja Kaladele. Olles üks parimatest kividest võivad seda kanda ja kasutada pea kõikide tähtkujude esindajad. Lasuriidi tšakra on laubatšakra ehk kolmas silm. Kivi soovitatakse kord nädalas puhastada vee asemel kuivas meresoolas, päikese käes ei tasu seda pikka aega laadida.


Kasutatud kirjandus:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar